Wist je dat?

...leraren op 83% van de lagere scholen leerlingen met verschillende sociaal-economische achtergronden willen aanmoedigen om samen te werken?

... 73% van de leerlingen in het Nederlandstalig Brussels onderwijs thuis geen Nederlands spreken?

...leerkrachten lager onderwijs elk uur 9 minuten verliezen aan ordehandhaving en discipline bewaren?

Het werk van leerkrachten staat vandaag onder grote druk. Meertaligheid, fake news, klasmanagement en een gebrek aan respect voor elkaar: het zorgt voor extra uitdagingen op school en in de klas. Debateville wil de job van deze superhelden verlichten door met jongeren van diverse achtergronden te werken aan taalvaardigheid, burgerschap en zelfbeeld. Zodat leerkrachten zich kunnen bezighouden met waar zij het beste in zijn: lesgeven.

Word ambassadeur

Debat zorgt voor een bruisend leerklimaat en is dé manier om taalvaardigheid en kritisch denken te stimuleren. Tijdens de debatateliers bouwen jongeren aan hun zelfvertrouwen om een bevlogen speech te geven of leren ze het verschil herkennen tussen feit en mening. Ze werken aan hun luistervaardigheid en leren zich inleven in het standpunt van een ander. Met die competenties op zak bouwen jongeren aan hun toekomst én stimuleren we een levendige en open dialoog.

Leerkrachten zijn onze belangrijkste ambassadeurs. Wanneer zij hun leerlingen warm maken om deel te nemen, merken wij dat jongeren sneller doorstromen naar onze naschoolse ateliers. Ben jij een leerkracht van het vijfde of het zesde leerjaar in het Brusselse? Dan komen wij graag in mei of september een gratis proefles geven in jouw klas. Op een speelse manier presenteren we ons project aan jouw leerlingen en motiveren we hen om te leren debatteren. Heb je interesse? Contacteer ons via jolijn@debateville.org of +32 499 357 668 en dan bespreken we de mogelijkheden.

Getuigenissen

De klas en ik vonden de initiatie debatteren heel fijn. Kinderen leren argumenteren en leren luisteren naar elkaar is iets waar we voortdurend op inzetten en geen evidentie is. Ik vind Debateville een aanrader en we hopen dat jullie nog een keer langskomen.

Leerkracht Sven, leerkracht Klavertje Vier

De workshop begon met een krachtige zin: “Jouw stem is jouw superkracht”. Dat is ook echt zo, want Debateville leert jongeren vaardigheden die zo cruciaal zijn om te functioneren in onze maatschappij. Je voelt dat ze worden voorbereid om echte toekomstmakers te worden.

Juf Sofie van Ket&Co

Tijdens de initiatie debatteren leerden de jongeren ShiBaFu: een spel waarin je oefent om beter naar elkaar te luisteren, oogcontact te maken en snel te reageren. De kinderen spelen het nog dagelijks op de speelplaats!

Juf Jaime van de basisschool Sint-Jan Berchmanscollege

Zij stapten al mee in ons verhaal

KATOBA Maria Boodschap

Sint-Jan Berchmanscollege

GBS Windroos

Klavertjevier

De Klimpaal

GBS Sint-Joost-aan-Zee

De Kleurdoos

De Bron

Balder

Imelda

GBS De Regenboog

Ket en Co

Leidstarschool

De Zenne

Vier Seizoenen School

Vier Winden

’t Plantzoentje

De Droomboom

Sint-Ursula Basisschool

VBS Sint-Lukas

De Telescoop

GO! De Buurt