Creatief met sport, woorden en daden

Creatief met sport, woorden en daden. ‘Brussel als laboratorium voor grootstedelijke uitdagingen’, wordt wel eens gezegd. Niet alles lukt, maar de waaier van inspirerende burgerinitiatieven is indrukwekkend. Zo ook in de jeugdsector. Of hoe je met basketbal, kickboksen en debatteren kwetsbare jongeren ruggensteunt.

Sophie Buysse: ‘We laten op industriële schaal talent verloren gaan’

‘Deze kinderen zijn de ondernemers, techniekers en leerkrachten van morgen. Door niet in hen te investeren, laten we op een industriële schaal talent verloren gaan.’ Debateville-oprichtster Sophie schitterde in De Tijd. Het werd een interview over Debateville, de onderwijskwaliteit en het belang van gelijke kansen.

Hasseltse koos voor lesgeven in Molenbeek

Juf Sofie Meylaers is niet alleen leerkracht in de lagere school Ket & Co: elke maandagavond staat ze ook paraat als mentor voor ons debatgroepje in Molenbeek. In De Standaard getuigt ze over haar engagement en waarom ze jongeren leren debatteren zo belangrijk vindt. “Want je stem, je woorden, zijn net je grootste kracht.”

Mohammed is aangenaam verrast

Mohammed werd geïnterviewd voor de website “Aangenaam verrast”, dat projecten in Brussel wilt presenteren. “Ik wil minister van Financiën worden”, zegt hij. “Ik zal eerst mijn mening vormen, en dan bij het volk nagaan of ze mijn mening leuk vinden, voor ik de regel opstel.”

‘Mijn hobby is debatteren. Kritisch denken, daar is geen tijd voor op school’

De Standaard kwam de terugkomdag van onze oudere Debatevillers volgen. ‘”Debatteren is samen met zwemmen mijn hobby’, vertelt deelnemer Rayan Muhammad. “We leren kritisch te zijn, hoe we moeten argumenteren, maar ook te luisteren naar elkaar. Tijdens groepswerken op school merk ik dat niet iedereen dat kan.”‘

Koningin Mathilde geeft prijs aan Debateville

Debateville heeft de immense eer om de Koningin Mathildeprijs “Prachtig Veerkrachtig” 2021 in de wacht te slepen. Deze erkenning zet de kroon op het werk van al onze straffe jongeren. Karrewiet maakte deze mooie reportage van de ceremoniële prijsuitreiking op het Paleis.

Crise et opportunité : exemple de Debateville

In Parlons Business, een podcast-reeks van de RTBF, wordt Debateville als schoolvoorbeeld genoemd in het ombuigen van de coronacrisistot een opportuniteit.

Zomerscholen Brussel-Stad: 'Leerlingen zijn enorm gemotiveerd'

Bruzz bezocht één van onze zomerscholen. Dankzij de mooie samenwerking met de Stad Brussel, de VGC en andere onderwijspartners konden we alles op alles zetten om de opgelopen leerachterstand van jongeren tijdens de coronacrisis het hoofd te bieden.

'Al deze kinderen willen Obama worden'

Leuvens studentenblad Veto kwam een debatatelier meevolgen. ‘Wie denkt dat leren debatteren grijs of saai is, vergist zich. Via flitsende spelletjes wordt debatteren bij Debateville een feest.’