Reeks: Debateville in 'De Slaapkamer'

Elke week bezoekt Bruzz een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld. Debaters Renée (11), Lavinia (10) vertellen over hun avonturen bij Debateville.

De kunst van taal als toegangsticket voor de toekomst

Debateville is een van de tien BNP Paribas Fortis Champions van 2023. De steun is een serieuze duw in de rug voor een initiatief dat zich richt op het échte hart van de stad: de kinderen.

Debateville Vilvoorde – RingTV

Sociale media, drugs en alcohol, religie en racisme, je favoriete voetbalploeg of eten en drinken: de kinderen bij Debateville Vilvoorde zijn er meteen stevig ingevlogen. Eerst nog wat voorzichtig maar met steeds meer zelfvertrouwen en respect voor een andere mening debatteerden ze tijdens hun eerste ateliers al over pittige thema’s.

Leren argumenteren en debatteren in Vilvoorde

Debateville is een organisatie die kinderen vanaf het vijfde leerjaar leert debatteren, en zo allerlei vaardigheden aanscherpt. Na een succesvolle start in Brussel zet Debateville de stap naar de Rand, om te beginnen naar Vilvoorde.

Debateville laat jongeren met elkaar debatteren: "Toffe manier om taal te verbeteren"

‘Kan je racisme afleren?’ Dat is een stelling waarover jongeren bij Debateville debatteren. Met als doel om de slaagkansen van leerlingen te verhogen. “Alles wat leeft in de maatschappij komt aan bod bij ons”, zegt Sophie Buysse, oprichtster van Debateville. “Ook tijdens de zomermaanden organiseren we workshops. Want jongeren lopen tijdens de veel te lange zomervakantie achterstand op.”

Debateville-oprichter Sophie Buysse in De Tijdcapsule

De Brusselse vzw Debateville, die ongelijkheid bestrijdt door jongeren te leren debatteren, trekt vanaf volgend schooljaar naar Vlaanderen. Deze week zit oprichter Sophie Buysse in De Tijdcapsule om te vertellen over haar verleden, tegenwoordige, toekomstige en oneindige tijd.

Europese oproep aan werknemers: Omscholen of achterblijven

Als Europa een concurrerende beroepsbevolking wil hebben, moet het zijn inwoners een lesje leren: school is nooit voorbij. Debateville probeert jongeren op vroege leeftijd al te motiveren om ook buiten de lesuren bij te leren. “Veel van wat we doen is de tieners prikkelen, hen intrinsiek motiveren om te leren. Veel meer dan het werken aan vaardigheden.”

In de strijd tegen ongelijkheid leert de Brusselse vzw Debateville kinderen debatteren

Door te argumenteren leren de jongeren van Debateville te debatteren én krikken ze er hun zelfvertrouwen mee op. En die kennis gebruiken ze thuis ook. “Nu horen we: ‘Papa, ik wil meer schermtijd’, gevolgd door goed opgebouwde argumenten.” Met durf en volzinnen steken de jongeren woensdagmiddag hun speeches af.

Creatief met sport, woorden en daden

Creatief met sport, woorden en daden. ‘Brussel als laboratorium voor grootstedelijke uitdagingen’, wordt wel eens gezegd. Niet alles lukt, maar de waaier van inspirerende burgerinitiatieven is indrukwekkend. Zo ook in de jeugdsector. Of hoe je met basketbal, kickboksen en debatteren kwetsbare jongeren ruggensteunt.

Sophie Buysse: ‘We laten op industriële schaal talent verloren gaan’

‘Deze kinderen zijn de ondernemers, techniekers en leerkrachten van morgen. Door niet in hen te investeren, laten we op een industriële schaal talent verloren gaan.’ Debateville-oprichtster Sophie schitterde in De Tijd. Het werd een interview over Debateville, de onderwijskwaliteit en het belang van gelijke kansen.

Hasseltse koos voor lesgeven in Molenbeek

Juf Sofie Meylaers is niet alleen leerkracht in de lagere school Ket & Co: elke maandagavond staat ze ook paraat als mentor voor ons debatgroepje in Molenbeek. In De Standaard getuigt ze over haar engagement en waarom ze jongeren leren debatteren zo belangrijk vindt. “Want je stem, je woorden, zijn net je grootste kracht.”

Mohammed is aangenaam verrast

Mohammed werd geïnterviewd voor de website “Aangenaam verrast”, dat projecten in Brussel wilt presenteren. “Ik wil minister van Financiën worden”, zegt hij. “Ik zal eerst mijn mening vormen, en dan bij het volk nagaan of ze mijn mening leuk vinden, voor ik de regel opstel.”

‘Mijn hobby is debatteren. Kritisch denken, daar is geen tijd voor op school’

De Standaard kwam de terugkomdag van onze oudere Debatevillers volgen. ‘”Debatteren is samen met zwemmen mijn hobby’, vertelt deelnemer Rayan Muhammad. “We leren kritisch te zijn, hoe we moeten argumenteren, maar ook te luisteren naar elkaar. Tijdens groepswerken op school merk ik dat niet iedereen dat kan.”‘

Koningin Mathilde geeft prijs aan Debateville

Debateville heeft de immense eer om de Koningin Mathildeprijs “Prachtig Veerkrachtig” 2021 in de wacht te slepen. Deze erkenning zet de kroon op het werk van al onze straffe jongeren. Karrewiet maakte deze mooie reportage van de ceremoniële prijsuitreiking op het Paleis.

Crise et opportunité : exemple de Debateville

In Parlons Business, een podcast-reeks van de RTBF, wordt Debateville als schoolvoorbeeld genoemd in het ombuigen van de coronacrisistot een opportuniteit.

Zomerscholen Brussel-Stad: 'Leerlingen zijn enorm gemotiveerd'

Bruzz bezocht één van onze zomerscholen. Dankzij de mooie samenwerking met de Stad Brussel, de VGC en andere onderwijspartners konden we alles op alles zetten om de opgelopen leerachterstand van jongeren tijdens de coronacrisis het hoofd te bieden.

'Al deze kinderen willen Obama worden'

Leuvens studentenblad Veto kwam een debatatelier meevolgen. ‘Wie denkt dat leren debatteren grijs of saai is, vergist zich. Via flitsende spelletjes wordt debatteren bij Debateville een feest.’